“Open je Wereld” op tweede pinksterdag

Het festival in 2018

Ook voor 2018, namelijk maandag 21 mei 2018, tweede pinksterdag, zijn wij weer volop bezig een nieuw festival te plannen.

Daarin vindt u natuurlijk onze informatie- en culinaire specialiteitenmarkt, presentaties van de uitwerking van ons thema en, niet te vergeten, ook spetterende optredens en workshops waarin u interactief kunt kennismaken met wereldwijde muziek en theater.

Hier op deze website maar ook op Facebook houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

In 2017 was het thema: “Laat je verrassen door het programma van Wereldwijd Loon op Zand 2017” – een korte terugblik

Hier kijkt u naar een impressie van wat Wereldwijd te bieden had op 5 juni 2017:

 

Maandag 5 juni 2017 was het zover. “Wereldwijd Loon op Zand” nam je mee op reis langs verschillende culturen en werelddelen. Tijdens dit festival werd u getrakteerd op muziek, dans, kunst, cultuur eten en drinken van ‘all over the world’. Dit alles bij elkaar gebracht middels een prachtig programma bij “De Kuip” en Scouting Pastoor Simonsgroep aan de Klokkenlaan in Loon op Zand.
WWD-2017 GitaarsalonGitaar centraal
Tijdens deze editie van “Wereldwijd Loon op Zand” stond de gitaar centraal. De naam van dit prachtige instrument is afkomstig van het Perzische woord ‘taar’ wat snaar betekend. De oorspronkelijke vorm van dit instrument dat bespeeld wordt met de vingers of plectrum komt uit Griekenland. Via de moren is dit instrument naar Spanje gebracht. Hier is de vorm van het instrument geïnnoveerd en geperfectioneerd. Ook de gitaarmuziek heeft hier zijn ontwikkeling doorgemaakt. Gitaarsalon Loon op Zand zal een intiem akoestisch concert geven. Geert van Opstal en Koos Jansen zullen de Spaanse of klassieke gitaar bespelen. Uitgangspunt van de gitaarsalon is het promoten van de Spaanse gitaar bij een breed publiek. Men doet dit in een sfeer van ontmoeten, bouwen en genieten. Tijdens hun optreden hebben zij kennis gemaakt met een Syrisch gezin. De vader kan virtuoos gitaar spelen.

Gevoelige snaar
Muziek verbindt, muziek is emotie, muziek is grenzeloos. Zeker weten dat het samenspel van Geert, Koos en de andere gitarist(en) de ‘gevoelige snaar’ zal raken. Tijdens het festival heeft de dochter uit het eerder genoemde Syrische gezin een prachtig miniconcert op de piano verzorgd. Optredens om lekker te luisteren en op je in te laten werken.

Dit jaar twee podia
“Wereldwijd Loon op Zand” werkte dit jaar voor het eerst met twee podia. Een klein podium in de buurt van het terras voor de intiemere optredens die meer persoonlijke aandacht van het publiek verdienen. Lekker luisteren en genieten van prachtige muziek. Ondertussen kon u genieten van een drankje of van de vele exotische hapjes die de vele kramen te bieden hadden. Natuurlijk was er ook het hoofdpodium voor de grotere optredens die de sfeer op het festivalterrein en de markt bepaalden. Kortom intens genieten op het kleine podium en mee swingen en zingen op het grote podium.

WWD-2017 Sweet and SpicyVan Spanje, naar Brazilië en Jamaica.
Wereldwijd nam u mee naar alle uithoeken van de Wereld. Van Spanje namen we u mee naar het Brazilië van de Bossanova. Jazzy muziek met de samba als basisritme. In deze muziekstijl speelt ook de gitaar een belangrijke rol. Bossanova klinkt warm en is nooit agressief. Het duo Sweet & Spicy heeft dit repertoire voor haar rekening genomen. Sweet & Spicy speelt Pop en Jazz. Alle arrangementen worden in een eigen jasje gegoten door de unieke arrangementen en instrumentatie. De Bossa Nova’s zijn dansbaar terwijl de andere songs geschikt zijn voor een aandachtig luisterpubliek.  Door het gebruik van de contrabas door Lennart van Dijk ontstaat een akoestische sound, waarbij de diepe klank van de contrabas WWD-2017 Friction and the Rootdriversde warme stem van Chelsea Foreman aanvult.

Van Brazilië namen we u mee naar de Caraïben, de bakermat van de reggae. Friction & The Rootdrivers brachten heerlijke Reggae, gemixt met Afrikaanse en Caraïbische vibes, een ijzersterke band met een charismatische frontman die elk publiek voor zich weet te winnen, en feest met het publiek vanaf de eerste noot tot de laatste toegift.  Friction is hard op weg om zich zowel nationaal als internationaal tot de top van de Reggae-industrie te mogen rekenen. Vorig jaar stond hij met zijn band The Roots Drivers op het hoofdpodium van Engeland’s  number ‘1’ Reggae Festival The One Love Festival, en door de jaren heen trad hij op als support act van reggaelegendes Morgan Heritage en I Jah Man Levi. Zijn singles leverden hem meerdere awardnominaties op, en worden gedraaid op stations van FunX en BBC Radio tot MTV Base.  Maar ook bij het algemene publiek is hij geen onbekende; door de jaren heen is hij onder andere te zien geweest in X Factor en De Wereld Draait Door, en stond hij op podia zoals de Melkweg en Heineken Music Hall. Ook hier staat de gitaar centraal. Let vooral op de slaggitarist en de kenmerkende reggeaslag op de 2-de en 4-de tel.

Van alle werelden thuis
Door middel van ons uitgebreide muzikale programma namen we u letterlijk mee in Zuid Amerikaanse en Caraïbische sferen. “Open je Wereld” op 5 juni. Je hoefde geen ticket te kopen. Met één bezoek aan “Wereldwijd Loon op Zand” reisde u in een ‘mum van tijd’ de wereld rond. Wat denkt u van onze markt met kramen uit Afrika, India, Sri Lanka, en Peru. Zeker het vermelden waard zijn de workshops Yet’s color (schmink en dit jaar ook airbrush), Fofi Nikolaides (zeep maken van olijfolie uit eigen boomgaard in Griekenland), het project van Fundering en Petra, Spelwijzer, maskers maken van klei, maar ook workshops zoals Arabisch schrijven, haren vlechten, henna etc. “Wereldwijd Loon op Zand”  werkt nauw samen met de stichting Wereldgemeente. Zij werken met diverse organisaties samen aan de ‘global golds’, het vervolg op de millenniumdoelen. Tijdens het festival waren twee gezamenlijke projecten te zien in het kader van kunst en duurzaamheid. Op de eerste plaats Papipluie. Papipluie is een beleving van muziek en theater. In deze voorstelling kwamen vlinders van over heel de wereld op bezoek.  Samen met Elke de vlinderdeskundige die vlindertaal spreekt dansten ze op harpmuziek van Alix Colin. Het materiaal van deze voorstelling komt voort uit afval. Een poëtische vorm van hergebruik.
Kunstenares Carin Landman en Marja van Trier maakten bloemen op het gras van vergeten handschoenen. Op het gras en aan het hek werden prachtige creaties gemaakt. Verder waren er heerlijke hapjes uit Turkije,  Indonesië en Syrië. Reden te meer om onze website wereldwijdloonopzand.nl of facebookpagina www.facebook.com/wereldwijdloonopzand in de gaten te houden.

Is Wereldwijd er voor ‘the few’?
WWD-2017 The Few “Wereldwijd” is er voor iedereen. Iedereen met een open blik op de wereld. Hoe meer bezoekers hoe beter.
Wereldwijd is er ook voor  ‘The Few’. Deze klasse coverband uit Waalwijk was één van de hoofdacts. Zij speelden een enorme setlist met hits uit de jaren 60, 70, 80, 90 en nu! Knallers van The Police, Joe Cocker, The Beatles, Stevie Wonder, 10 CC,  Adele en Pink Floyd. Deze werden als vuurpijlen op het publiek afgevuurd! The Few is een band waar de gitaar en drums centraal staan. Zangeres Jessie maakt met haar vocale kwaliteiten de band compleet.

Geniet van een bijzondere tweede pinksterdag
“Wereldwijd Loon op Zand” vond plaats op het terrein van Jongerencentrum “De Kuip” en Scouting Pastoor Simonsgroep aan de Klokkenlaan te Loon op Zand.

 

Comments are closed.