Festival Wereldwijd 2019 op tweede pinksterdag

Jeugd en een grenzeloze toekomst

Jaarlijks vindt op tweede Pinksterdag Festival Wereldwijd plaats. Een festival waar jong, oud, blank, geel, rood en zwart elkaar op een ongedwongen manier ontmoeten. Uit alle uithoeken van de regio kwamen mensen mee genieten van dit kleurrijke festival.

Festival Wereldwijd Loon op Zand was een succes

Nieuwe insteek

De organisatie van Wereldwijd had dit jaar gekozen voor een andere insteek. Een grenzeloze toekomst voor de jeugd was het motto voor de editie van dit jaar. op basis van van deze slagzin is geprobeerd om de jeugd uit Kaatsheuvel, Loon op zand en De Moer te betrekken bij een betere, duurzame wereld en om deze door te geven aan anderen.

 

Blik op de toekomst

Dit jaar vieren we 750 jaar Loon op Zand. Een jaar waarin we terugkijken naar de roemruchte geschiedenis van onze gemeente. Het verleden is de basis voor de toekomst. Samen met kunstenares Tineke Scheeren, geassissteerd door Angelo en Achmed hebben een aantal belangrijke Loonse mensen hun licht laten schijnen op de toekomst. Onder andere Burgemeester Hanne van Aart, Bert Branderhorst (Stichting 750 jaar Loon op Zand) en Maria Dierckxens (Stichting Wereldwijd Loon op Zand) zijn creatief aan de slag gegaan.

De jeugd betrekken

Voor het eerst dit jaar is er een pannavoetbaltoernooi georganiseerd. Maar liefst 48 kinderen uit de gemeente uit groep 7 en 8 bonden sportief de strijd aan. Wanneer de bal door de benen van de tegenstander gespeeld werd kon men punten verdienen. Panna betekent ‘poortje’, en door te poorten kon gescoord worden. Veel ouders, opa’s, oma’s, vrienden en andere familie kwamen kijken naar dit sportieve spektakel.

Een veld vol plezier

Festival “Wereldwijd” wordt jaarlijks georganiseerd op het terrein bij Jongerencentrum “De Kuip” en Scouting Pastoor Simonsgroep aan de Klokkenlaan in Loon op Zand. Op het veld was van alles te doen en te beleven voor jong en oud. Mensen konden informatie krijgen over verschillende landen en mooie organisaties uit Ghana, Kenya en Nepal. Ook waren er vertegenwoordigers aanwezig van De Boekenbank, ECloZ, Wereldgemeente en heel veel andere organisaties. Behalve informatie werden kinderen door Marja van Trier bewust gemaakt van de kringloop van water. Ook kon er getimmerd en geknutseld worden. Over het hele terrein hingen heerlijke geuren van gerechten en lekkernijen afkomstig uit alle uithoeken van de Wereld.

Cultuur

Alles wat de mens gemaakt heeft noemen we cultuur. Een andere betekenis is ‘het geheel van gebruiken en gewoonten van een volk’. Festival Wereldwijd biedt een podium aan ieders cultuur. Van Vitamine C (een Loons gezelligheidskoor) tot de exotische Indonesische dans(en) van Sekur Ayu.

Melodieus en modern waren de klanken van singer songwriter Onno Kanters. Verrassend was het bijzondere spel van dhr. Nedal Hussain op de Syrische luit. Nedal werd met zang begeleid door zijn dochter. Als klap op de vuurpijl klonken de tropische reggaeklanken van Mr. Ray Bass over het festivalterrein. Jong en oud bleven letterlijk lang  ‘plekken’ zoals ze in Loon op Zand zeggen.

Weer

Ondanks de voorspellingen hebben de bezoekers bijna het gehele festival kunnen vertoeven op het sfeervolle terras voor “De Kuip”. Het publiek bleef lang zitten om te genieten van een hapje, een drankje, de cultuur en vooral de aangename temperatuur. Gelukkig liet het publiek zich niet verjagen toen rond vijf uur een paar druppels het feestje dreigden te verstoren. Onder kleurrijke parasols en afdakjes werd gezellig verder gefeest op de zomerse klanken van onze hoofact.

Het bestuur van Stichting “Wereldwijd Loon op Zand” gaat op zeer korte termijn aan tafel om te kijken hoe we weer verder gaan met Wereldwijd.

.

.

Wereldwijd festival in voorgaande jaren

Comments are closed.